Alpaki hobby i biznes - Edycja XI - jesień zima 2017
Cel szkolenia
Możliwość poprowadzenia hodowli, uzyskania wysokiej jakości włókna, poznania potrzeb pokarmowych i bytowych, zabiegów pielęgnacyjnych. Jak uzyskać dochód i zminimalizować straty.
Korzyści
Zdobycie wiedzy niezbędnej do poprowadzenia tego typu biznesu, korzyści finansowe, minimalizacja strat ekonomicznych, alternatywne źródło dochodu.
Program
BLOK I
Omówienie korzyści z hodowli: włókno, mięso, skóry wraz z futrem, nawóz, turystyka i rekreacja, alpakoterapia. Światowa populacja i rynek: export, import. Alpaki w Europie i Polsce. Pochodzenie i ewolucja, systematyka gatunku, hybrydy.
BLOK II
Budowa przewodu pokarmowego i fizjologia trawienia. Wzór zębowy i rozpoznawanie wieku alpak na jego podstawie. Pomieszczenia dla alpak w hodowli fermowej i przyzagrodowej i ich wyposażenie, wybiegi, pastwiska. Układ kostny, budowa stopy, nacisk na grunt. Pasze stosowane w żywieniu różnych grup wiekowych.
Behawior alpak: pastwiskowy, rozrodczy. Układ rozrodczy i zachowania płciowe, stanówka, rozwój ciąży, fazy porodu, aborcja płodu. Transport alpak. Mięso alpak – wartość odżywcza, podział i rozbiór tuszy, klasyfikacja tusz. Nawóz – zawartość składników mineralnych, wykorzystanie.
BLOK III
Pielęgnacja alpak: metody strzyży, klasyfikacja runa, przechowywanie, korekta zębów i paznokci.
Charakterystyka włókna alpak: biologia runa, cechy jakościowe i ilościowe, kategorie i klasy w skupie. Pomiar mikroskopowy i jego dokładność, miejsce pobierania próbki do analizy parametrów włókna.
Najważniejsze parametry włókna, analiza wyników (histogramu). Ocena jakości włókna – zajęcia praktyczne
BLOK IV
Pasożyty alpak: zewnętrzne i wewnętrzne. Choroby alpak: infekcyjne i wirusowe.
Anatomiczne wady alpak i dziedziczne.
Ocena wartości hodowlanej; alpaka standard i premium – różnice. Selekcja alpak, wystawy i pokazy, sędziowanie - alpaca show. Import, export. Biznesplan.
Prowadzący
dr inż. Anna Morales Villavicencio
Prezes Polskiego Związku Hodowców Alpak w latach IV. 2012- IV. 2016, Autorka pierwszej w Polsce książki pt. ,,Chów alpak", licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych, z największym dorobkiem badawczym w Polsce. Absolwentka Wydziału Zootechnicznego SGGW w Warszawie., Podyplomowych Studiów Pedagogicznych, Podyplomowych Studiów Biologii i Ochrony Środowiska oraz Podyplomowych Studiów Przyrody. Pracownik SGGW, Wydział Nauk o Zwierzętach. Miłośniczka i pasjonatka lam i alpak. Swoją przygodę z tymi zwierzętami rozpoczęła w 1990 roku podczas podroży po Ameryce Południowej (Peru, Ekwador). Pierwsze badania prowadziła na lamach w Warszawskim Ogrodzie Zoologicznym. Badania naukowe na alpakach realizuje w największych farmach w Polsce. Główny obszar badań to parametry produkcyjne: odchów młodych alpak, parametry włókna od których zależy dochód, jakość włókna i perspektywa rynku, wykorzystanie potencjału lam i alpaki w turystyce, rekreacji i terapii. Tytuł pracy doktorskiej pt Analiza wskaźników produkcyjnych alpak rasy Huacaya hodowanych w Polsce.
Harmonogram
Terminy zajęć
31.10.2017 (wtorek): 17:00-20:00
07.11.2017 (wtorek): 17:00-20:00
14.11.2017 (wtorek): 17:00-20:00
21.11.2017 (wtorek): 17:00-20:00
28.11.2017 (wtorek): 17:00-20:00
05.12.2017 (wtorek): 17:00-20:00
12.12.2017 (wtorek): 17:00-20:00
19.12.2017 (wtorek): 17:00-20:00
Informacje organizacyjne
- Numer kursu 11P26
- Edycja kursu Edycja XI - jesień/zima 2017
- Termin rozpoczęcia 31.10.2017
- Wykładowca Anna Morales Villavicencio
- Liczba godzin 24
- Maksymalna liczebność grupy 20
- Kategoria Przyroda
- Cena za kurs 350 zł
- Cena za egzamin 150 zł
- Miejsce Kampus SGGW Ursynów
Dokładna lokalizacja kursu będzie dostępna dla Słuchaczy, którzy opłacili kurs, po zalogowaniu się na swoje konto Słuchacza.
Informacje podstawowe

- Organizator: Uniwersytet Otwarty SGGW
- Rodzaj szkolenia: Otwarte
Cena: 350 zł Netto
Dane kontaktowe
Osoba kontaktowa: Paulina Trębska