MySzkolimy.pl

Znajdź szkolenie dla siebie!

Alpaki hobby i biznes - Edycja XI - jesień zima 2017

Cel szkolenia

Możliwość poprowadzenia hodowli, uzyskania wysokiej jakości włókna, poznania potrzeb pokarmowych i bytowych, zabiegów pielęgnacyjnych. Jak uzyskać dochód i zminimalizować straty.

Korzyści
Zdobycie wiedzy niezbędnej do poprowadzenia tego typu biznesu, korzyści finansowe, minimalizacja strat ekonomicznych, alternatywne źródło dochodu.

Program

 BLOK I

Omówienie korzyści z hodowli: włókno, mięso, skóry wraz z futrem, nawóz, turystyka i rekreacja, alpakoterapia. Światowa populacja i rynek: export, import.  Alpaki w Europie i Polsce. Pochodzenie i ewolucja, systematyka gatunku, hybrydy.

BLOK II

Budowa przewodu pokarmowego i fizjologia trawienia. Wzór zębowy i rozpoznawanie wieku alpak na jego podstawie. Pomieszczenia dla alpak w hodowli fermowej i przyzagrodowej i  ich wyposażenie, wybiegi, pastwiska. Układ kostny, budowa stopy, nacisk na grunt.  Pasze stosowane w żywieniu różnych grup wiekowych.

Behawior alpak: pastwiskowy, rozrodczy. Układ rozrodczy i zachowania płciowe, stanówka, rozwój ciąży, fazy porodu, aborcja płodu. Transport alpak. Mięso alpak – wartość odżywcza, podział i rozbiór tuszy, klasyfikacja tusz.  Nawóz – zawartość składników mineralnych, wykorzystanie.

BLOK III

Pielęgnacja alpak: metody strzyży, klasyfikacja runa, przechowywanie, korekta zębów i paznokci.

Charakterystyka włókna alpak: biologia runa, cechy jakościowe i ilościowe, kategorie i klasy w skupie. Pomiar mikroskopowy i jego dokładność, miejsce pobierania próbki do analizy parametrów włókna.

Najważniejsze parametry włókna, analiza wyników (histogramu). Ocena jakości włókna – zajęcia praktyczne

BLOK IV

Pasożyty alpak: zewnętrzne i wewnętrzne. Choroby alpak: infekcyjne i wirusowe.

Anatomiczne wady alpak i dziedziczne.

Ocena wartości hodowlanej; alpaka standard i premium – różnice.  Selekcja alpak, wystawy i pokazy, sędziowanie - alpaca show.  Import, export. Biznesplan.

Prowadzący

dr inż. Anna Morales Villavicencio

Prezes Polskiego Związku Hodowców Alpak w latach IV. 2012- IV. 2016, Autorka pierwszej w Polsce książki pt. ,,Chów alpak",  licznych publikacji naukowych i popularnonaukowych, z największym dorobkiem badawczym w Polsce.  Absolwentka Wydziału Zootechnicznego SGGW w Warszawie., Podyplomowych Studiów Pedagogicznych, Podyplomowych Studiów Biologii i Ochrony Środowiska oraz Podyplomowych Studiów Przyrody. Pracownik SGGW, Wydział Nauk o Zwierzętach. Miłośniczka i pasjonatka lam i alpak. Swoją przygodę  z tymi zwierzętami rozpoczęła w 1990 roku podczas podroży po Ameryce Południowej (Peru, Ekwador). Pierwsze badania prowadziła na lamach w Warszawskim Ogrodzie Zoologicznym. Badania naukowe na alpakach realizuje w największych farmach w Polsce. Główny obszar badań to parametry produkcyjne: odchów młodych alpak, parametry włókna od których zależy dochód, jakość włókna i perspektywa rynku, wykorzystanie potencjału lam i alpaki w turystyce, rekreacji i terapii. Tytuł pracy doktorskiej pt Analiza wskaźników produkcyjnych alpak rasy Huacaya hodowanych w Polsce.


Harmonogram

Terminy zajęć

31.10.2017 (wtorek): 17:00-20:00

07.11.2017 (wtorek): 17:00-20:00

14.11.2017 (wtorek): 17:00-20:00

21.11.2017 (wtorek): 17:00-20:00

28.11.2017 (wtorek): 17:00-20:00

05.12.2017 (wtorek): 17:00-20:00

12.12.2017 (wtorek): 17:00-20:00

19.12.2017 (wtorek): 17:00-20:00

Informacje organizacyjne


  •     Numer kursu 11P26
  •     Edycja kursu Edycja XI - jesień/zima 2017
  •     Termin rozpoczęcia 31.10.2017
  •     Wykładowca Anna Morales Villavicencio
  •     Liczba godzin 24
  •     Maksymalna liczebność grupy 20
  •     Kategoria Przyroda
  •     Cena za kurs 350 zł
  •     Cena za egzamin 150 zł
  •     Miejsce Kampus SGGW Ursynów

Dokładna lokalizacja kursu będzie dostępna dla Słuchaczy, którzy opłacili kurs, po zalogowaniu się na swoje konto Słuchacza.

Informacje podstawowe

Cena: 350 zł Netto

Skontaktuj się z Organizatorem

Dane kontaktowe

Osoba kontaktowa: Paulina Trębska