Podstawy dietetyki i planowania jadłospisów - Edycja XI - jesień zima 2017
Cel szkolenia
Celem kursu jest nabycie umiejętności racjonalnego planowania żywienia własnego i najbliższej rodziny.
Korzyści
- Uczestnicy kursu zdobędą podstawową wiedzę z zakresu dietetyki;
- nabędą praktyczne umiejętności dotyczące planowania żywienia różnych grup ludności;
- będą potrafili modyfikować sposób żywienia w przypadku wystąpienia najczęstszych chorób cywilizacyjnych;
- nauczą się wykorzystywać i wyszukiwać rzetelne źródła informacji dotyczące żywności i żywienia.
Program
Opis kursu
1. Składniki odżywcze cz. 1 – węglowodany, tłuszcze, białka:
- charakterystyka chemiczna
- rola składników odżywczych i ich przemiany w organizmie
- zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze
- źródła składników w pożywieniu
- potrzeby energetyczne organizmu człowieka
2. Składniki odżywcze cz. 2 – witaminy i składniki mineralne:
- charakterystyka chemiczna
- rola składników odżywczych i ich przemiany w organizmie
- zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze
- źródła składników w pożywieniu
- równowaga kwasowo-zasadowa
- zapotrzebowanie organizmu na płyny
3. Pomiary antropometryczne i ocena stanu odżywienia:
- obliczanie wskaźników BMI, WHR
- korzystanie z siatek centylowych
- obsługa analizatora składu ciała
- zastosowanie kwestionariuszy ceny stanu odżywienia
4. Produkty spożywcze i ich wartość odżywcza:
- wartość odżywcza poszczególnych grup produktów
- tabele składu i wartości odżywczej produktów spożywczych
- poszukiwanie rzetelnych informacji o żywności i żywieniu
5. Zasady planowania i oceny jadłospisów
- korzystanie z norm żywienia człowieka i zaleceń
- zasady planowania jadłospisów dla osób dorosłych w zależności od płci, wieku, wzrostu i masy ciała, aktywności fizycznej oraz trybu życia
- metody oceny jadłospisów
6. Planowanie jadłospisów dla wybranych grup ludności
- samodzielne układanie jadłospisu
- programy komputerowe do planowania jadłospisów
7. Postępowanie żywieniowe w wybranych chorobach dietozależnych:
- cukrzyca
- choroby układu krążenia
- dna moczanowa
- choroby tarczycy
- zespół metaboliczny
8. Klasyfikacja i charakterystyka diet:
- diety lecznicze
- diety eliminacyjne
- popularne diety alternatywne
Prowadzący
mgr Aleksandra Gołąbek
Absolwentka dietetyki i zdrowia publicznego oraz studiów podyplomowych z zakresu dietetyki chorób wewnętrznych i metabolicznych, doktorantka Zakładu Zdrowia Publicznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, autorka publikacji z zakresu żywienia człowieka i zdrowia publicznego. Pracuje jako dietetyk w Mazowieckim Centrum Psychiatrii „DREWNICA” w Ząbkach, prowadzi Poradnie Dietetyki i Profilaktyki Zdrowotnej.
mgr Ilona Cichecka
Absolwentka dietetyki i Zdrowia Publicznego na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym. Wykładowca autorskich kursów na Uniwersytecie Otwartym UW: „Psychodietetyka” oraz „Umysł ponad nawykiem, czyli droga ku zdrowemu odżywianiu”. Prowadzi prywatną praktykę zawodową w zakresie dietetyki. Współpracuje z organizacjami pozarządowymi oraz kliniką leczenia niepłodności Invicta w Warszawie. Współtworzy i prowadzi warsztaty, szkolenia oraz programy edukacyjne w obszarze dietetyki oraz Corporate wellness. Zajmuję się procesowym podejściem do funkcjonowania organizmu poprzez indywidualną współpracę z pacjentami. Autorka książki „Jak się nie odchudzać”.
Harmonogram
Terminy zajęć
13.01.2018 (sobota): 17:00-20:00
14.01.2018 (niedziela): 17:00-20:00
20.01.2018 (sobota): 17:00-20:00
21.01.2018 (niedziela): 17:00-20:00
Informacje organizacyjne
- Numer kursu 11Z5
- Edycja kursu Edycja XI - jesień/zima 2017
- Termin rozpoczęcia 13.01.2018
- Wykładowca Aleksandra Gołąbek, Ilona Cichecka
- Liczba godzin 24
- Maksymalna liczebność grupy 24
- Kategoria Żywność i żywienie
- Cena za kurs 350 zł
- Cena za egzamin 150 zł
- Miejsce Kampus SGGW Ursynów
Materiały dla słuchaczy, które należy wydrukować we własnym zakresie, będą przekazywane przez stronę UO SGGW.
Dokładna lokalizacja kursu będzie dostępna dla Słuchaczy, którzy opłacili kurs, po zalogowaniu się na swoje konto Słuchacza.
Informacje podstawowe

- Organizator: Uniwersytet Otwarty SGGW
- Rodzaj szkolenia: Otwarte
Cena: 350 zł Netto
Dane kontaktowe
Osoba kontaktowa: Paulina Trębska